17 de novembre 2008




Són dues dones resistents, compromeses i valentes de Birmània: la líder de l'oposició a la junta militar, Aung San Suu Kyi, i la doctora Cynthia Maung. Fa anys que lluiten per canviar les coses al seu país, Birmània, i aquesta setmana reben el Premi Internacional Catalunya.

Últimament no miro gaire la televisió, ja que normalment la mirava a la nit i ara quan arribo a casa ja és tard, però ahir diumenge 16 de novembre, per casualitats de la vida vaig arribar d’horeta a casa i vaig poder el “30 minuts” (no cal que expliqui de que va, perquè és prou conegut). Va ser un programa especial, Joan Salvat s’acomiadava després de 24 anys al capdavant d’aquest programa, ahir deia adéu, però ho va fer presentant un documental que va ser molt interessant: Un premi compartit. On presenta dues dones que han dedicat la seva vida a aconseguir la llibertat per al seu poble.
Cynthia Maung, que va haver de fugir de Birmània després de la primera gran revolta popular contra els militars, l'any 1989. Com ella, desenes de milers de persones van fugir i la doctora Maung va obrir una petita clínica a la frontera, que ara s'ha convertit en un important centre de salut per a persones sense recursos econòmics i immigrants il·legals. A més d'altres activitats socials, la doctora Maung també envia medecines a l'interior de Birmània a través de nois i noies joves que es juguen la vida per fer-les arribar als desplaçats interns. Aung San Suu Kyi fa divuit anys que està sota arrest domiciliari, sense que mai s'ha l'hagi jutjat per res. En el programa es repassa la seva biografia i persones que la coneixen ens expliquen la duresa de tants anys d'aïllament. Aung San Suu Kyi no pot parlar per telèfon, ni rebre visites ni connectarse a internet. L'única comunicació externa és la ràdio. Aung San Suu Kyi no podrà venir a recollir el Premi Internacional Catalunya, com tampoc va poder rebre en persona el Premi Nobel de la Pau ni altres reconeixements per la seva constant lluita pacífica per la llibertat i la democràcia. El programa ensenya algunes imatges desconegudes de l'última gira d'Aung San Suu Kyi, abans que la tornessin a tancar a casa seva. Persones que la coneixen, com el seu advocat o activistes de drets humans, expliquen com l'han afectat tants anys d'aïllament.

Paraula d’avui
Myanmar
: Nom oficial de Birmània, estat del sud-est asiàtic, el més occidental de la península d'Indoxina.