12 de març 2011

Un món de mocadors

He dubtat molt si posar aquesta entrada al blog d'Anglaterra o al llaminadures, però al final aquí estic, serà una entrada llarga, però interessant (almenys jo m'he endinsat en un món de mocadors) i tot perquè aquí on estic cada dia entren a la botiga o les veig passar pel carrer unes quantes dones amb burka o nicab, i després de 4 mesos, encara em xoca.

El hijab: també anomenat mocador islàmic o vel islàmic, és un mocador que, en molts països de cultura musulmana, les dones es posen al cap per cobrir-se els cabells i el coll quan estan en públic.

El o la burca: és una vestimenta tradicional que porten algunes dones de certs països musulmans, basant-se en una interpretació estricta del codi islàmic del vestit segons la qual la dona hauria de cobrir-se completament en públic. N'hi ha diversos models, dels quals se'n poden destacar dos:

  • El primer, usat al sud de l'Iran, és un tipus de vel que es lliga al cap i que cobreix la cara a excepció d'una escletxa a l'altura dels ulls perquè la dona hi pugui veure.


  • L'altre és l'anomenat txadri i conegut com a "burca completa" o "burca afganesa", roba d'una sola peça que cobreix el cos de cap a peus i que sol ser de color blau. Aquí, per a veure-hi, hi ha un vel reixat que permet que la dona miri però que evita que la gent li vegi els ulls.

El nicab: de vegades anomenat vel integral, és un mocador que es posa al cap per cobrir els cabells, el coll i la cara, excepte els ulls. Com l'hijab, és un mocador o vel islàmic. Però l'hijab cobreix només els cabells i el coll, deixant lliure tota la cara, i pot ser de qualsevol teixit, i estar lligat amb diversos abaloris. El nicab pel contrari sol ser llis i fosc, habitualment negre, i només deixa oberta una ranura a l'alçada dels ulls, per a poder veure-hi. Tampoc s'ha de confondre amb la burca, que cobreix tot el cos i sol ser d'un color més lluminós, típicament blau elèctric. El xador és una peça de vestir per al cos sencer, que en principi deixa lliure la cara.

El xador: És un gran mocador semicircular que queda obert per davant, sense botonadures ni costures. Es posa per sobre del cap i el cos, de vegades ajustat a sota el coll, a un costat, amb una agulla decorativa. Segons les regions poden ser negre o bé de colors, sovint estampades. Aquesta peça es posa per sobre de totes les altres i, especialment al camp, pot ser més curta.