15 de desembre 2013

Santa Llúcia.


Divendres 13 de desembre va ser Santa Llúcia, patrona dels cecs i els mals de vista, així com de molts oficis on la vista és important, com és el cas de les modistes i les cosidores.

Parlo de Santa Llúcia, perquè tradicionalment, el 13 de desembre, era la data d'inici de les festes de Nadal, és quan en principi a totes les cases es feia el pessebre, i a la nit a Barcelona, començava la Fira de Santa Llúcia, on hi havia moltes paradetes amb les figures del pessebre, avets i ornaments nadalencs.
Actualment, com moltes altres coses, les tradicions es van perdent, i ni la fira de Santa Llúcia comença el dia 13, ni esperem a aquest dia per muntar el pessebre, sinó que degut, a les presses, a l'estrès, a la societat en què vivim, la fira comença normalment abans (segur que per decisions econòmiques) i els pessebres i decoracions de Nadal, el fem quan podem.

També per Santa Llúcia, el dia comença a allargar-se una miqueta, ja que el sol es pon uns segons o un minut més tard, tot i que costa molt de percebre, d'aquí venen els refranys o dites catalanes:

Per Santa Llúcia un pas de puça i per Nadal un pas de pardal, i hi afegiriem i per Sant Esteve una pas de llebre.

Ara sí, comencem a embriagar-nos d'aquest esperit de Nadal!

paraula d'avui
cosidor,-a: 1. que cus. 2. Persona que cus en un taller o a casa, per a una modista, per a un sastre, per a un sabater, etc.
cosidor: 1. màquina per cosir o engrapar els plecs d'un llibre. 2. Habitació, espai on es cus. 3. Caixa o petit moble on es guarden els estris de cosir.